CLICK TO KNOW ME

contest (6024) Danbo's journey (513) Event (8991) Fakta menarik (928) festival (788) Gadget (562) industrial training (343) kehidupan (432) makan2... (453) MaLaYsIa best PlacE (653) nice place at Korea (315) pendapat (2343) personal (4553) photography (3224) project sabtu (342) Sesi Terjah Blogger (993) SukA-SukI (5634) travel (434) wordless wednesday (1111)

Theme © ???



Jakarta On the Go !!!
Sunday, February 12, 2012 | 9 comments
Jakarta On da GO..

"Assalamualaikum bapak-bapak dan ibuk-ibuk..
bagaimana keadaan nya hari ni..
masih bisa tak nak baca entry baru shy kali ini.."

Opsss..apesal la lidah ni dah jadi lembut semacam je ni..dah banyak makan bakso,somay,pempek,nasi uduk dari Indonesia ke..?..jap2,calit lidah ngan sambal belacan sebentar..waduh.3..2..1...transformmm..

Ha..baru la boleh kembali keadaan asal... mood masih lagi bab melancong..oh, wat??..habiskan duit lagi ngan melancong..i dun care as long as shy like it..people learn from experience through life...itu yang shy pegang...

Oraitt,kali ni nak update pasal Indonesia specific lagi Jakarta n Bandung.Oh yes, masih lagi destinasi budget menumpang rumah kawan di sana..mujur ada kawan sebab tu orang cakap berkawan biar seribu bercinta biar 1..siapa lah bakal jadi yang 1 tu kan...gigit lidah..!..

Confirm korang mesti buhsan bila baca bab pasal melancong je si blogger tu tulis pasal diri dia je..pakai pakaian ape....nasib baik pegi tandas pon diorang tak tulis..betul kan??..jangan tipula,shy nampak korang angguk dalam aty...ape yang kita sebenarnya nak adalah INFO...bukan korang pakai ape,dengar lagu ape..tapi blog korang kan suka aty la kan korang nak tulis ape kan...shy tak halang... :)

Orait..ape yang ade kat Indonesia ye?...beberapa info dari pengalaman shy kat sana:

- Jakarta tak banyak beza dengan KL, cuma macet(Jem) gila dari KL, mujur negara kita ada kemudahan awam off road macam lrt,star,monorail...Motor pon kadang-kadang jem kat sana..gila jem..

- satu-satunya kenderaan off road adalah keretapi (macam KTM) tapi ade 2 versi: ekonomi n standard...kalau yang ekonomi tak ada pintu,aircond n ramai orang..kadang sampai atas bumbung..harga?..of cos yang ekonomi lagi murah hanya 40 sen je berbanding yang standard RM2.

- Shy salute motor-motor kat sana..pergh variety beb spare part motor pon murah...so kalau korang masih guna kapcai je fikir 2-3 kali dulu la nak tackle awek indo..hehe..:P

- Mostly kat sana shy makan..makan...n makan..senang nak cari makan ade je orang tolak troli makanan ex: bakso,mee ayam.....  kalau tulis semua makanan yang shy try bole sampai 3 page entry ni...hehehe

- Minuman yang terkenal kat sana adalah teh botol..mantap!..

- Kat Bandung shy tak rasa apa-apa yang best.. mungkin perempuan suka pergi sebab nak masuk factory outlet je..banyak factory outlet kat sana..kat chihampelas pon ade jual barang-barang murah..

- Di Bandung tak ada air sirap bandung..macam mana la kat Malaysia boleh ada..hehe..

ramai yang cakap barang kat Indonesia murah..yup memang murah tapi shy kurang bershopping kat sana..snap-snap pic je kat sana..cuci mata..melihat gelagat warga-warga Indonesia..beberapa pic-pic dari shy yang shy nak kongsikan kat korang..........

 Masjid Dian Al-Mahri atau lebih dikenali sebagai Masjib kubah emas di Depok,Jakarta

 keadaan berkabus di Kawah Putih @ Bandung

 keretapi ekonomi

 Shy punya favourite.. Mee Ayam Bakso..

 Teh botol..minuman paling pemes kat Indonesia


 Monas = Monumen Nasional Jakarta

Stesen keretapi Depok

Oklah..itu je la sedikit sebanyak pengalaman menerusi lensa shy.. Makanan, pakaian n lain-lain murah di sana tapi jem tu yang kadang-kadang pening sikit..ape pon Indonesia mantap..

Selamat tinggal Indonesia...Ok,bye..:)

Labels: ,


NEWER
PAST



home profile shaifulshafian