CLICK TO KNOW ME

contest (6024) Danbo's journey (513) Event (8991) Fakta menarik (928) festival (788) Gadget (562) industrial training (343) kehidupan (432) makan2... (453) MaLaYsIa best PlacE (653) nice place at Korea (315) pendapat (2343) personal (4553) photography (3224) project sabtu (342) Sesi Terjah Blogger (993) SukA-SukI (5634) travel (434) wordless wednesday (1111)

Theme © ???



Buangkan mentaliti yang pengguna camera DSLR adalah bagus.....
Sunday, August 14, 2011 | 16 comments

Cerita ini berdasarkan pengalaman shy bersama dengan kawan yang lain..
ketika sesi menangkap gambar.."eh,kau g r amik gambar tu ko kan ade DSLR"(padahal dalam beg ade camera sendiri tapi takut nak kuarkan..)
ade pon yang cakap cam ni "Kau kan dah ade DSLR sekarang mesti gambar-gambar kau cantik kan"...

Apa yang nak ditekankan kat sini ialah mentaliti terhadap PENGGUNA camera yang bagus bole tangkap gambar yang bagus semuanya tak benar langsung!!!!!.....serius tak benar!!!...

Persoalan: "Eleh kau shy,kau cakap tak benar abis tu kenapa kau beli
DSLR?baik kau pakai camera compact tak pon camera phone je...ce cite..ce cite............"
Ok,sebelum shy bercerita dengan lebih lanjut..jom kita tengok ape yang dimaksudkan dengan imej..perkataan imej datangnya dari perkataan imaginasi iaitu idea yang datangnya dari diri sendiri..

ape pula kamera??...kamera adalah satu alat yang digunakan untuk menangkap gambar yang datangnya dari idea imaginasi ini..sesuatu gambar yang baik adalah gambar yang bila kita tengok bole menangkap minat kita dan mempunyai penceritaan yang tertentu..

OK,daripada soalan tadi..kenapa orang pakai DSLR..
Persoalan: "Tak pernah pakai DSLR tapi ade duit banyak nak beli DSLR.Rasa-rasa bole dapat gambar cantik terus tak?"
Daripada forum dan blog fotografi yang shy dah review, Apa yang otai-otai photographer ni tekankan ialah belajarlah macam mana nak compose, lighting n teknik-teknik fotografi dulu dan seeloknya belilah DSLR tahap beginner dahulu....

Tapi jawapan shy ialah ya sebab sekarang kan dah banyak tutorial di internet so senang nak belajar,join forum dan lain-lain lagi..tapi semakin bagus camera korang semakin lambatla nak mahir ..tapi tak mengapa,slow2..:) .Gunalah camera yang sedia ada untuk belajar tentang teknik-teknik ni dan semakin risau perasaan korang terhadap camera, semakin kurang masa yang korang ada untuk mempelajari cara dalam menghasilkan imej yang berkualiti...

Kamera tak dapat mengambil gambar cantik tanpa photographer yang bagus

Persoalan: " Camera compact tak ade add on yang bagus..macam mana nak belajar teknik fotografi"
Sebab tu shy cakap ya dan seeloknya bermulalah dengan camera beginner dahulu tapi kalau nak terus beli yang pro pon tak mengapa..join forum n outing..serius,cepat belajar...:)

Tapi,bila dah ade DSLR tu jangan la nak kerek,belagak sangat2...tahula korang ade DSLR kan...peristiwa ni tak la baru lagi tapi ni masa shy pegi tolong tangkap gambar tunang sedara perempuan.....nak dijadikan cerita yang belah lelaki ni pon bawalah photographer jugak..time tu shy pinjam camera kawan sebab camera shy tak la power sangat pon...........

tapi yang shy perasan photographer tu tak tegor shy langsung dan shy jugak la yang pegi approach dia tegur..Ok takpe ..........bukanlah shy nak cakap pape kan tapi kerja tu kerja jugak la tapi apa salahnya saling tegur-menegur lagipon kita ni buat kerja sama2..ermmm..

Serius,kalau seseorang photographer tu friendly banyak gambar-gambar yang menarik boleh di-capture..sebab subjek ataupon model kita tu akan rasa senang je dengan kita...betul, tak tipu punya....hehe

So, kesimpulannya sekarang buangkan lah mentaliti yang pengguna DSLR tu bagus sangat,. actually camera biasa pon bole tangkap gambar yang menarik jugak..bukanlah sesuatu gambar yang penting tapi memori dan penceritaan daripada sesuatu gambar tu yang menjadikan ia lebih menarik...

 memori dan penceritaan sesuatu gambar yang paling penting..hasil dari camera compact

tak percaya lagi...photographer chase jarvis ni guna iphone je..gambar menarik jugak tu...sekian untuk kali ini n ingat korang yang tangkap sesuatu gambar bukan gambar yang tangkap korang...hehehe..:)

Labels: , ,


NEWER
PAST



home profile shaifulshafian